VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

ASR vangt bot: studentenfeest niet vergelijkbaar met sport- en spelsituatie

Geplaatst op: 30-04-2019, 12:17:34

Een introductiefeest van de Haagse Hotelschool kende een vervelend einde voor een van de studenten. Een medestudent die van het podium in zijn armen wilde springen, veroorzaakte blijvend letsel aan zijn knie. ASR betoogde als verzekeraar van de dader dat een dergelijk ongeluk niet leidt tot aansprakelijkheid. “Wie meedoet aan een introductiefeest voor studenten heeft immers gevaarlijkere gedragingen te verwachten van zijn medestudenten dan normaliter, hetgeen vergelijkbaar is met een sport- en spelsituatie”, aldus de ASR-advocaat. De rechter ging er niet in mee.

ASR vond de vraag van belang of het slachtoffer de dader uitnodigde om van het podium te springen. Na vermeend oogcontact zou het slachtoffer zijn armen in de lucht hebben gestoken, waarop de dader de afsprong inzette. De rechtbank vond dat echter onvoldoende bewijs voor toestemming. “Er werd immers gedanst, hetgeen gebruikelijkerwijze gepaard gaat met armbewegingen. […] Het moet er dan ook voor worden gehouden dat [verweerder] de dans/lichaamsbewegingen van [verzoeker] verkeerd heeft geïnterpreteerd en dat de sprong voor [verzoeker] als een verrassing is gekomen”, schrijft de rechtbank in het vonnis.

Gedanst en gesprongen

Volgens de rechtbank is daarmee het onrechtmatige karakter van het handelen in beginsel gegeven. ASR vond echter dat zelfs als dat bewezen is, er slechts sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De setting van het feest bracht volgens ASR met zich mee dat er ‘gedanst, gesprongen en op andere wijze fysiek contact met elkaar werd gezocht.’ Volgens de verzekeraar vergelijkbaar met een sport- en spelsituatie.

Feestelijke setting

Een vergelijking die de rechtbank niet wilde maken. “Blijkens de afgelegde getuigenverklaringen was er weliswaar sprake van een feestelijke setting, waarbij de nodige alcoholische drankjes werden genuttigd, maar geen enkele getuige heeft melding gemaakt van eerdere sprongen zoals [verweerder] die heeft gemaakt”, aldus het vonnis. De student kon er volgens de rechter ook niet bedacht op zijn, omdat hij nooit eerder op een feest van de hotelschool was geweest. “Het betrof immers het eerstejaars kennismakingsfeest van zijn nieuwe opleiding.”

Alcoholconsumptie

Een beroep op de vermeende alcoholconsumptie van het slachtoffer slaagde evenmin. “Zo al juist zou zijn dat [verzoeker] kenbaar onder invloed verkeerde, had dat voor [verweerder] immers te meer reden moeten zijn niet op hem te springen.” ASR moet als aansprakelijkheidsverzekeraar van de dader alle schade vergoeden die het slachtoffer heeft geleden of in de toekomst nog zal lijden. Ook de proceskosten komen voor rekening van de verzekeraar.

Bron: bijdrage van Bart van de Laak van 30 april 2019 op www.amweb.nl                       

Vorige pagina